Reisverzekeraars halen toeristen in Sri Lanka terug naar Nederland

26 apr 2019 | 14:45
Nieuws

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies in Sri Lanka aangepast naar oranje, omdat er een kans bestaat op nieuwe aanslagen. De hulporganisatie SOS International brengt met toestemming van de Nederlandse reisverzekeraars de Nederlandse toeristen terug naar Nederland.

Om hoeveel Nederlandse toeristen in Sri Lanka het gaat is niet bekend. De Nederlandse toeristen die zich melden, krijgen een plek op de lijnvlucht. Indien dit niet lukt, behoort eventueel een chartervlucht tot de optie.

Deze regeling geldt echter alleen voor toeristen die een reisverzekering hebben afgesloten. Een ticket vanuit Sri Lanka is sinds de aanslagen veel duurder geworden. Alle Nederlandse reisverzekeraars hebben aan SOS International groen licht gegeven na een oproep van het Verbond van Verzekeraars vanochtend om reizigers in Sri Lanka te evacueren.

Normaal gesproken wordt schade door terrorisme niet gedekt door een reisverzekering. “Het is een complexe, maar vooral een urgente situatie. Onze boodschap: laten we de mensen daar zo snel mogelijk weghalen. Dan kunnen we daarna de discussie voeren over wat er wel en niet gedekt wordt”, laat een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars weten.

Het ministerie laat weten dat het risico op vervolgaanslagen groot is. De veiligheid in het land is onvoorspelbaar en onzeker. Er is rekening gehouden met eventuele religieuze wraakacties.

Sinds vandaag adviseert het ministerie Nederlandse toeristen alleen naar Sri Lanka te reizen als het echt noodzakelijk is. Met dit reisadvies verandert de kleur van de kaart van geel naar oranje. Indien je toch in Sri Lanka bent, is het advies plekken te vermijden waar veel mensen samenkomen.

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie