Saoedi-Arabië: 37 veroordeelde ‘terroristen’ geëxecuteerd op één dag

24 apr 2019 | 14:13
Buitenland

Dinsdag heeft Saoedi-Arabië bij een massa-executie 37 sjiitische gevangenen onthoofd. Volgens The Washington gaat het om de grootste massa-executie in de afgelopen drie jaar.

De meeste gevangenen zijn veroordeelden wegens terrorisme en behoren tot de sjiitische minderheid in het land. Volgens Amnesty International zijn de gevangenen veroordeeld aan de hand van valse bekentenissen. Onder de gevangenen zijn er ook drie minderjarigen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Saoedi-Arabië hielden de veroordeelden zich bezig met terroristische zaken en wilde zij daarnaast chaos creëren in het land. Zij zijn veroordeeld voor aanvallen met explosieven, het vermoorden van een aantal veiligheidsfunctionarissen en voor het samenwerken met vijandige organisaties.

De hoogste raad van geestelijken in Saoedi-Arabië heeft verklaard dat dat executies in overeenstemming zijn met de Islamitische wetgeving.

Het lichaam van één van de geëxecuteerde mannen – Khaled bin Abdel Karim al-Tuwaijri – is volgens een verklaring publiekelijk aan een paal vastgemaakt om als voorbeeld te dienen. In de verklaring staat echter niet in welke stad het publieke vertoon plaatsvond.

De laatste massa-executie in Saoedi-Arabië vond plaats in januari 2016. Hierbij zijn er 47 mensen gedood wegens terroristische activiteiten. Ook de sjiitische geestelijke Nimr Baqer al-Nimr werd hierbij geëxecuteerd.

© Redactie 2019


Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie