Munira ontwaakt na 27 jaar uit coma

23 apr 2019 | 14:52
Buitenland

Munira Abdullah lag ruim 27 jaar in een coma na een ongeluk met een schoolbus begin jaren negentig. Hoewel de artsen de hoop hadden opgegeven, hoopte haar zoon Omar op een wonder.

In 1991 haalde Munira haar toen 4-jarige zoon Omar op van school in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze crashten hierbij tegen een schoolbus. Omar had door het ongeluk slechts een bult op zijn hoofd. Zijn destijds 32-jarige moeder liep een zwaar hersenletsel op en belandde in het ziekenhuis.

Artsen hadden de hoop al opgegeven. Haar zoon Omar, inmiddels 32 jaar, bleef echter altijd de hoop houden. ,,Ik heb altijd het gevoel gehad dat ze nog wakker zou worden’’, vertelt hij aan The National.

Het gevoel dat hij had klopte. Vorig jaar ontwaakte Munira uit de coma. ,,Ineens zei ze mijn naam, ik kan mijn geluk niet op,’’ aldus Omar.
Munira kan inmiddels korte gesprekken voeren en teksten uit de Koran reciteren. Ook gaat zij naar de moskee (Sheikh Zayed Grote Moskee) in haar rolstoel. Destijds bestond die moskee nog niet. Alles is heel erg veranderd voor Munira. Veel dingen kent zij niet, omdat de wereld veel is veranderd in 27 jaar tijd.

Munira Abdullah lag ruim 27 jaar in een coma na een ongeluk met een schoolbus begin jaren negentig. Hoewel de artsen de hoop hadden opgegeven, hoopte haar zoon Omar op een wonder.  Omar coma ziekebhuis ongeluk schoolbus Abu Dhabi Duitsland ziekenhuis hoop Allah wonder hersenletsel nieuws, Marokko, Marokko nieuws, Marokkanen, Marokkaans, Marokkaans nieuws, Marokkaanse, Marokkaanse nieuws, Mocro, Maghreb, Maghreb nieuws, Maroc, Maroc nieuws, koning Mohammed VI.
Munira Abdulla bij de Sheikh Zayed Grand Moskee. ©Khushnum Bhandari / The National

Tijdens haar coma reageerde Munira alleen op pijnprikkels. Voeding werd toegediend middels een slangetje en om haar spieren in beweging te houden kreeg zij fysiotherapie. Omar bezocht zijn moeder dagelijks. ,,Voor mij was ze als goud. Hoe meer tijd verstreek, hoe waardevoller ze voor me werd’’, vertelt hij. ,,Ik geloof dat dankzij mijn steun aan haar Allah me heeft beschermd voor andere problemen.’’

In 2017 hoorde kroonprins Mohamed bin Zayed van Abu Dhabi over Munira. Hij vond het zo bijzonder dat hij de familie geld gaf om haar over te laten plaatsen naar het Schön Klinik Bad Aibling, een specialistisch ziekenhuis in Duitsland. Daar werd Munira geopereerd aan haar spieren.
,,Ons doel was om haar fragiele bewustzijn te laten ontwikkelen in een gezond lichaam, net als een delicate plant die goede aarde nodig heeft om te groeien’’,  zegt neuroloog Ahmad Ryll, die haar behandelde in Duitsland, tegen The National.

Munira werd zich steeds meer bewust van haar omgeving. ,,Ik zei tegen de artsen dat ik verwachtte dat ze weer zou gaan praten. ‘Je laat je verbeelding de vrije loop, we maken alleen de kwaliteit van haar leven beter’, zeiden ze.” Echter, in juni 2018, gebeurde er een wonder. Ze reageerde op een discussie die Omar voerde met de artsen. Drie dagen later sprak zij haar eerste woorden in 27 jaar tijd. ,,Ze sprak! Ze zei mijn naam, ik kon mijn geluk niet op. Jaren droomde ik van dit moment en het eerste dat ze zei was mijn naam!”

Ze begon meer te praten en soms ook te schreeuwen. ,,Alsof ze het ongeluk herbeleefde. En toen werd ze wakker’’, zegt Omar. ,,Nu kan ze ons vertellen dat ze pijn heeft en ik kan gesprekjes met haar voeren over onderwerpen die ze interessant vindt. We kunnen samen bidden – ze weet de teksten nog.’’

Munira is inmiddels terug bij haar familie in Abu Dhabi. Ze blijft onder behandeling en is nog afhankelijk van haar rolstoel. ,,Ik vertel dit verhaal zodat mensen niet hun hoop verliezen. Denk niet dat iemand dood is als ze in coma zijn. Al die jaren kreeg ik te horen dat het een hopeloze zaak was, maar ik heb altijd gedacht vanuit haar positie. Ik heb alles gedaan om haar conditie te verbeteren.’’

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie