Sinds aanslagen Sri Lanka twee moslimgroeperingen verboden

27 apr 2019 | 20:25
Buitenland

Vanaf vandaag zijn de moslimgroeperingen National Thawheed Jamath (NTJ) en Jamathei Milathu Ibrahim (JMI) verboden in Sri Lanka. Dit liet president Maithripala Sirisena vandaag weten.

De aanslagen op de Eerste Paasdag zijn volgens de regering gepleegd door de NTJ. Dit is mogelijk in opdracht geweest van de IS. De moslimgroeperingen NTJ en JMI moeten al hun activiteiten in Sri Lanka staken. Daarnaast neemt de regering al hen bezittingen in beslag. Ook laat de regering weten maatregelen te nemen tegen andere salafistische en extremistische organisaties in het land.

Bij de aanslagen kwamen meet dan 250 mensen om het leven, waaronder drie Nederlanders. Inmiddels zijn er 76 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Daarnaast is de politie nog op zoek naar 140 andere mensen die contact zouden hebben met de IS.

15 nieuwe doden bij explosie

Vrijdag vond er een schietpartij in Sri Lanka plaats tussen militairen en mogelijke aanslagplegers. Ook was er een explosie bij een huiszoeking, waarbij er vijftien mensen om het leven kwamen. Zes hiervan zijn kinderen. Of de slachtoffers bij één van de moslimgroeperingen horen is nog niet duidelijk.

De regering vreest voor wraakacties en heeft de moslims in het land gewaarschuwd om niet naar de moskee te gaan voor het vrijdaggebed. Nieuwe aanslagen zijn niet uitgesloten en daarom beschermen zo’n tienduizend militairen in het land religieuze gebouwen.

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie